heleen bij africa wood Grow

Ter Plekke in Kenia 

Een mooie kans deed zich voor om voor een aantal weken het project Africa Wood Grow, wat de Groene Meter² steunt, te bezoeken en ter plekke te ondersteunen. Dit gaf mij de kans om met eigen ogen te zien wat er daar precies gebeurt en wat de impact is van het project voor de boeren zelf.  Enorm nieuwsgierig en enthousiast ben ik naar het project in Kitui county, Kenia gegaan (zie afbeelding voor exacte locatie). 

Droge- en regen seizoen

In de periode dat ik er was heb ik het droge seizoen en het regenseizoen mee kunnen maken. Het verschil in landschap en vegetatie was echt ongekend. Heel erg droog was het de eerste 1,5 maand; rivieren stonden droog en het landschap was dor. Toen het eind november begon te regenen was het haast niet meer terug te herkennen. De voorheen droge rivier was nu woest en breed geworden, het landschap groen maar geërodeerd en de wegen onbegaanbaar.

Ieder seizoen heeft zijn uitdagingen. Het mooie is dat de bomen zorgen dat het ecosysteem de seizoenen beter kan overbruggen. Tijdens het droge seizoen wordt het water beter vastgehouden en zorgt de mulch voor bodembedekking. In het regenseizoen worden de nutriënten en bodem vastgehouden zodat deze niet wegspoelen. 

blije en trotse boeren

Mijn mooiste ervaring is dat ik veel blije en trotse boeren heb kunnen ontmoeten. Blij dat ze aan en zekerdere toekomst kunnen bouwen door het aanplanten van bomen. Het was er zo droog dat mensen ervaren dat het klimaat aan het veranderen is. Ze waren ook vooral trots dat ze door het aanplanten van de bomen een steentje bij kunnen dragen aan een beter klimaat in hun omgeving. 

Het planten kan beginnen!

Toen het lang genoeg geregend had was het het geschikte moment om te gaan planten. Begin december zijn er samen met de lokale boeren ruim 6.000 bomen aangeplant. Daarnaast zijn er op eigen terrein, bij één van de voorbeeld boerderijen, van Africa Wood Grow in het gebied nog eens ruim 10.000 bomen. Een mooie groen stap vooruit!

De reis was een geweldige ervaring. Africa Wood Grow is een prachtig project en ik ben trots en blij dat we dit met de Groene Meters² in Nederland steunen. Iedere meter² doet er toe! 

Meer weten over Africa Wood Grow? Kijk dan hier

Tijd voor uw eigen Groene Meter2

Wilt u ook uw duurzame verhaal vertellen?

En daarbij: 

  • Een groener bedrijf en terrein
  • Impact maken, hier én in Afrika
  • Anderen inspireren en stimuleren om duurzamer te denken en te doen

Tijd om van ideeën te wisselen?

ABONNEREN OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van al onze succesverhalen!

Contact

Elsdonk 26
5708 AC Helmond

KVK 77331206
IBAN NL57KNAB0400648067

‚Äč